Rasvat
Rasva on lipidi, eli se liukenee huonosti veteen, mutta liukenee hyvin poolittomiin orgaanisiin liuottimiin. Tyydyttämättömien rasvojen sulamispisteet ovat tyydyttymättömien rasvahappojen tapaan alhaisempia kuin tyydyttyneiden. Tämä on seurausta tyydyttymättömien rasvojen rasva- asyylien kaksoissidosten mutkista, jotka haittaavat triglyseridi-molekyylien pakkautumista kiteiksi.
Lipidi= yhteisnimi eliöiden solukoissa ja kudoksissa syntyneille rasvoille ja rasvamaisille yhdisteille, kuten rasvoille, öljyille ja vahoille.
Öljyt= kasviöljy on kasveista saatavaa öljyä. Kasviöljyä valmistetaan yleensä kasvien tuottamista siemenistä tai pähkinöistä.
Triglyseridit= eli varsinaiset rasvat muodostuvat yhdestä glyserolimolekyylistä sekä siihen esteröityneistä kolmesta rasvahappoketjusta.
Tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen rasvahappojen erot heijastuvat rasvojen olomuotoon sekä niiden tehtäviin ja vaikutukseen elimistössä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti