tiistai 9. syyskuuta 2014

Jätteet


Jätteet lajitellaan biojätteisiin, kuivajätteisiin (ei sisällä biojätettä), sekajätteisiin (=biojäte + kuivajäte.), pienmetalli -hyötyjätepisteet, lasi, kartonki, paperi, vaaralliset jätteet, sähkö- ja elektroniikkaromu, erikseen kuljetettavat jätteet, puu, asbesti, lääkkeet, puutarhajätteet ja rakennusjäte.

Ongelmajäte tarkoittaa vaarallista jätettä, joka voi kemiallisten tai muiden ominaisuuksiensa vuoksi aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa ympäristölle tai terveydelle, ja sen takia erikoiskäsittelyä.
Ongelma jätteitä ovat mm. akut, paristot, loistevaloputket, maalit ja lääkkeet.

Energiajäte tarkoittaa sekajätteestä eroteltua jätettä, joka poltetaan voimalaitoksissa ja siitä saadaan tuotettua sähköä ja lämpöä.

Sekajäte sekä kuivajäte ovat kierrätykseen kelpaamatonta jätettä, jotka päätyvät kaatopaikalle tai jätevoimalaitokseen poltettavaksi.

Biojäte on eloperäistä jätettä. esim. teepussit, hedelmät ja niiden kuoret, kahvinporot jne. Biojätteen voi kompostoida ja siten hyödyntää  multana vaikka kukkapenkissä.


Hyödyntämiskelpoinen jäte tulee lajitella sille varattuihin kierrätyspisteisiin. Hyödyntämiskelpoista jätettä ovat mm. lasi, metalli, keräyspahvi, kartonki ja muovi.


Jäteastiaksi ei kelpaa mikä tahansa astia. Jäteastian tulee olla turvallinen, toimiva ja kestävä, sekä siinä tulisi olla kansi. Jäteastiaksi suositellaan käytettävän vain siihen tarkoitukseen valmistettuja jäteastioita, joita myydään mm. rautakaupoissa.

Muovijätteen kierrätys rajoittuu yleensä palautuspulloihin, jotka palautetaan kaupoissa tms. oleviin palautuspisteisiin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti