1.Euroopan ympäristömerkki (Eurokukka)
-EU-ympäristömerkki kertoo tuotteen ja palvelun ympäristöystävällisyydestä puolueettomasti, unohtamatta tuotteen laadukkuutta ja turvallisuutta.
Voimassa kaikissa EU- ja ETA-maissa, jokaisessa maassa on organisaatio valvomassa merkin käyttöä ja valvomassa sen kehitystyötä. Merkki luotiin 1992 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella. EU-ympäristömerkkijärjestelmä on osa Euroopan yhteisön kestävää kulutusta ja tuotantoa koskevaa politiikkaa, jolla pyritään vähentämään kulutuksen ja tuotannon kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin.
2.Joutsenmerkki
-Joutsenmerkki kertoo palvelun tai tuotteen olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa, merkin tavoite on edistää kestävää kehitystä. Joutsenmerkittyjen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä hyvin tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun, mikä tarkoittaa sitä, että huomioidaan tuotteiden raaka-aineet, valmistuksen, käytön sekä loppusijoituksen Lisäksi laadulle, terveydelle ja turvallisuudelle asetetaan vaatimuksia.
3.Luomumerkki
-Luomu on lyhennys sanasta luonnonmukainen. Luomuviljelyssä ei käytetä keinolannoitteita saati keinotekoisia torjunta-aineita. Ravinteet lisätään eloperäisessä (karjalanta, kompostina tai viherlannoituksessa -kyntämällä palkokasvipitoinen kasvusto lannoitteeksi) muodossa maahan. Kasvitauteja ja tuholaisia torjutaan viljelykeinoin, luontaisten vihollisten, biologisten torjunta-aineiden ja kestävien lajikkeiden avulla. Rikkakasvit pidetään kurissa rikkakasvien liekityksellä, viljelykierrolla ja harauksilla.
Kotieläimet saavat luomutiloilla elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Niillä täytyy olla tarpeeksi tilaa itsensä puhdistamiseen, makuulle käymiseen helposti ja liikkumiseen. Emot saavat hoitaa jälkeläisensä itse ja eläimet syövät luomurehua ja niiden sairaudet ja tapaturmat pyritään ennaltaehkäisemään kunnollisen hoidon ja monipuolisen ruokinnan avulla.
Luomumerkki eli ns. Aurinkomerkki noudattaa EU:n asetuksen luomuehtoja ja osoittaa tuotteen olevan suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Tuote on pakattu, etiketöity tai valmistettu Suomessa. Merkin myöntää Kasvituotannon tarkastuskeskus -KTTK.
4.Leppäkerttumerkki
-Luomuliiton merkki, joka kertoo tuotteesta lähes saman, kuin luomumerkkikin.
5.Demeter-merkki
-Biodynaamisen tuotannon tunnukseksi on valittu sana Demeter, joka on muinaisen Kreikkalaisen viljan, kaikkien elävien kasvien ja sadonkorjuun jumalattaren nimi. Pääsääntönä on, että biodynaamisesti viljellyllä maatilalla tulee olla karjaa.
Suomen Biodynaaminen yhdistys on perustettu 1946.
6.WWF (Maailman luonnonsäätiö)
-Merkkiä käytetään järjestön varainhankintaan ja luonnonsuojelukohteiden tukemiseen. Järjestö perustettiin vuonna 1961 ja se on kansainvälinen ympäristöjärjestö. WWF:n pyrkimyksenä on pysäyttää ympäristön tilan huononeminen ja rakentaa tulevaisuutta, jossa ihmiskunta elää sopusoinnussa luonnon kanssa
7.Kierrätysmerkki
-Kierrätysmerkin käyttöä ei valvo kolmas osapuoli, eikä sen käytölle ole yhtenäisiä sääntöjä. Merkki voi kertoa pakkauksen sisältävän kierrätysmateriaaleja tai, että tuotte soveltuu kierrätettäväksi.
8.Reilun kaupan merkki
-Merkki kertoo tuotteen täyttävän Reilun kaupan ehdot. Tuotteiden tuottajat saavat työstään markkinahintoja paremman korvauksen. Merkin käyttöoikeuden voi myöntää vain Reilun kaupan edistämisyhdistys.
9.Energiamerkki
-Merkki otettiin käyttöön 1995-vuoden aikana, se ilmaisee, miten energiaa säästävä taikka kuluttava kone on muiden vastaavien laitteiden joukossa. Lisäksi kulutus kerrotaan siinä kilowatteina ja melutaso desibeleinä. A-luokassa oleva laite (vihreä väri) kuluttaa vähiten energiaa ja G-luokkaan(punainen väri) kuuluva taas eniten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti