Hiilihydraatin kemiallinen rakenne

Hiilihydraatit ovat ryhmä orgaanisia yhdisteitä , jotka koostuvat hiilestä, vedystä ja hapesta. Niitä ovat esimerkiksi sokerit, tärkkelys ja selluloosa. Hiilihydraatti on yksi kolmesta perusravintoaineesta . Hiilihydraattien empiirinen kaava on Cm(H20)n. Sana hiilihydraatti tuleekin suoraan sen rakennekaavasta , hiilen hydraatti.
Yksinkertaisimmat hiilihydraatit , mono- ja disakkaridit toimivat elimistössä energiaravintoaineina. Niiden varastomuodot , joka kasveissa on tärkkelys ja eläimissä glykogeeni , varastoivat elimistössä energiaa. Tärkeimmät elintarvikkeiden diskkaridit ovat sakkaroosi , laktoosi ja maltoosi. Monimutkaisemmat hiilihydraatit kuten selluloosa toimivat rakennusaineena kasveissa.
Yhteyttäminen eli fotosynteesi on prosessi , jossa kasvit ja jotkin muut eliöt , kuten levät ja jotkin bakteerit , sitovat auringonvalon kemialliseksi energiaksi. Eli tuottaa yhteyttämisen avulla itselleen hyödyntämiskelpoista energiaa. Yhteyttäminen tapahtuu viherhiukkasissa eli kloroplasteissa.
Glukoosi, fruktoosi, galaktoosi, maltoosi, laktoosi ja sakkaroosi ovat erilaisia sokereita.
Glukoosi on rypälesokeri.
Fruktoosi on hedelmäsokeri, jota esiintyy kaikissa hedelmissä ja hunajassa.
Galaktoosia esiintyy monissa luonnontuotteissa esim. sitä vapautuu lehtikasvien fotosynteesissä. Maltoosi eli mallassokeri jota esiintyy mm. mallasuutteissa ja hunajassa.
Laktoosi on maitosokeri, jota esiintyy nisäkkäiden maidossa.
Sakkaroosia on ruokosokeri, eli juurikassokeri sitä esiintyy luonnossa monissa kasveissa, mutta eniten sokeriruo'ossaja sokerijuurikkaassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti